Druhy exotického ovocia v ázijskej kuchyni: Durian, mangostan a ďalšie

Druhy exotického ovocia v ázijskej kuchyni: Durian, mangostan a ďalšie

Ázijská kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou a bohatstvom chutí. Medzi najzaujímavejšie ingrediencie patria aj exotické ovocia, ktoré dodávajú jedlám nezvyčajné a nezabudnuteľné chuťové zážitky. Medzi najpopulárnejšie a najznámejšie ovocia patria durian, mangostan, liči, rambutan, a jackfruit. V tomto článku sa pozrieme na druhy exotického ovocia a ich využitie v ázijskej kuchyni.

Durian: Kráľ ovocia

Durian je jedným z najkontroverznejších plodov na svete. Je známy svojou silnou a prenikavou vôňou, ktorá rozdeľuje ľudí na dva tábory: tí, ktorí ho milujú, a tí, ktorí ho neznášajú. Durian pochádza z juhovýchodnej Ázie a často sa označuje ako "kráľ ovocia". Má veľký, pichľavý vonkajší obal a jemné, krémové vnútro s bohatou a sladkou chuťou.

Durian sa často konzumuje čerstvý, ale je aj súčasťou mnohých ázijských dezertov a jedál. V Malajzii a Thajsku ho pridávajú do zmrzliny, koláčov a dokonca aj do smoothie. Jeho výrazná chuť sa skvele hodí aj do slaných jedál, ako sú kari a omáčky.

Mangostan: Kráľovná ovocia

Mangostan, často označovaný ako "kráľovná ovocia", je ďalším populárnym exotickým ovocím v ázijskej kuchyni. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a je známy svojou tmavou, fialovou šupkou a bielou, sladkou a šťavnatou dužinou. Mangostan je veľmi osviežujúci a má jemnú, mierne kyslastú chuť, ktorá je ideálna na letné dni.

Mangostan sa najčastejšie konzumuje čerstvý, ale je aj skvelým príspevkom do ovocných šalátov a dezertov. V Thajsku a Indonézii sa často podáva ako súčasť sladkých jedál, ako sú želé a pudingy. Jeho osviežujúca chuť sa tiež dobre kombinuje s morskými plodmi a môže byť použitá v rôznych omáčkach a marinádach.

Liči: Malé poklady

Liči je malé, guľaté ovocie s tenkou, červenou šupkou a sladkou, šťavnatou dužinou. Pochádza z Číny a je veľmi obľúbené v celej Ázii. Liči má jedinečnú chuť, ktorá je kombináciou sladkosti a jemnej kvetinovej arómy. Toto ovocie je bohaté na vitamín C a antioxidanty.

Liči sa často konzumuje čerstvé, ale je aj obľúbenou ingredienciou v mnohých ázijských dezertoch a nápojoch. V Číne sa pridáva do tradičných sladkých polievok a čajov. V Japonsku a Južnej Kórei sa používa na prípravu osviežujúcich koktailov a smoothie. Liči sa tiež často konzervuje v sirupe a používa sa ako prísada do rôznych sladkých jedál. 

Náš tip: Ochutnajte nápoj od značky Foco s príchuťou liči.

Rambutan: Chutný a výživný

Rambutan je ďalším exotickým ovocím pochádzajúcim z juhovýchodnej Ázie. Je veľmi podobný liči, ale má hrubšiu a chlpatú šupku. Dužina rambutanu je sladká a šťavnatá, s mierne kyslastou chuťou. Toto ovocie je bohaté na vitamíny a minerály, ako sú vitamín C, železo a vápnik.

Rambutan sa často konzumuje čerstvý, ale je aj súčasťou mnohých ázijských dezertov. V Thajsku a Malajzii sa používa na prípravu sladkých šalátov a želé. Jeho výrazná chuť sa tiež dobre hodí k mäsovým jedlám, najmä k bravčovému a kuraciemu mäsu.

Jackfruit: Univerzálny a všestranný

Jackfruit je najväčšie ovocie na svete, ktoré môže dosahovať hmotnosť až 40 kilogramov. Pochádza z južnej Ázie a je veľmi obľúbený v Indii, Bangladéši a Thajsku. Jackfruit má hrubú, zelenú šupku a sladkú, žltú dužinu s charakteristickou arómou a chuťou, ktorá pripomína banány a ananás.

Jackfruit je mimoriadne všestranný a používa sa v mnohých ázijských jedlách. Mladý, nezrelý jackfruit sa často používa ako náhrada mäsa v vegetariánskych a vegánskych jedlách. V Indii sa pridáva do kari a omáčok, zatiaľ čo v Thajsku sa používa na prípravu slaných a sladkých jedál. Zrelý jackfruit sa často konzumuje čerstvý alebo sušený, a je aj súčasťou mnohých dezertov a nápojov.

Záver

Exotické ovocie je neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a dodáva jedlám jedinečný a nezabudnuteľný charakter. Či už ide o výrazný durian, osviežujúci mangostan, sladké liči, chutný rambutan alebo všestranný jackfruit, každé z týchto ovocí prináša do jedál svoje vlastné, špecifické chute a arómy. Tieto plody sú nielen chutné, ale aj bohaté na vitamíny a minerály, čo ich robí skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravé a výživné potraviny.

Ázijská kuchyňa s exotickým ovocím ponúka nespočetné množstvo kombinácií a receptov, ktoré môžu obohatiť každodenný jedálniček a priniesť do našich životov kúsoček ázijského kulinárskeho dedičstva. Ak máte príležitosť, neváhajte ochutnať tieto fascinujúce plody a objavte nové chute, ktoré vám ponúkajú.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz