Indické maslové kura (Butter Chicken) - recept

Indické maslové kura (Butter Chicken): Kura v krémovej omáčke z paradajok, smotany a masla s typickým indickým korením

Indické maslové kura, známe aj ako "Butter Chicken" alebo "Murgh Makhani", je jedným z najznámejších a najobľúbenejších jedál indickej kuchyne. Tento jedinečný pokrm má bohatú históriu a je milovaný pre svoju jemnú, krémovú omáčku a výraznú chuť, ktorá je dosiahnutá kombináciou rôznych korenín a ingrediencií.

Pôvod a história

Indické maslové kura pochádza z Pandžábu, regiónu nachádzajúceho sa na severe Indie. Jeho história siaha do 50. rokov 20. storočia, keď bolo prvýkrát pripravené v reštaurácii Moti Mahal v Dillí. Táto reštaurácia, známa svojimi tandoori jedlami, vytvorila maslové kura ako spôsob využitia zvyškov tandoori kura. Tandoori kura bolo marinované v jogurte a korení, potom pečené v tandoori peci, čo mu dodávalo výraznú chuť a textúru. Na rozdiel od suchého tandoori kura je maslové kura podávané v bohatej a krémovej omáčke, ktorá dodáva jedlu ďalšiu vrstvu chutí a textúr.

Príprava a ingrediencie

Hlavné ingrediencie potrebné na prípravu indického maslového kura sú kura, paradajky, smotana, maslo a typické indické korenie. Proces začína marinovaním kúskov kura v zmesi jogurtu, cesnaku, zázvoru a korenín, ako sú garam masala, kurkuma, červená paprika a koriander. Marinované kura je potom pečené alebo grilované, čo mu dodáva charakteristickú chuť a textúru.

Omáčka, ktorá je srdcom tohto jedla, je pripravovaná z čerstvých paradajok, cibule, cesnaku, zázvoru a rôznych korenín. Paradajky a cibuľa sú najprv opečené na masle, potom sa pridávajú koreniny ako garam masala, rímsky kmín, koriander, kurkuma a červená paprika. Po chvíli sa do omáčky pridáva smotana a kúsok masla, čo jej dodáva bohatú a krémovú textúru. Nakoniec sa do omáčky pridávajú kúsky pečeného kura, ktoré absorbujú chute omáčky a vytvárajú tak harmonický a chutný pokrm.

Chuťový profil

Chuťový profil maslového kura je zložitý a vyvážený. Kombinácia paradajok a smotany vytvára sladkú a kyslú základňu, zatiaľ čo koreniny pridávajú teplo a hĺbku. Maslo pridáva jemnosť a bohatstvo, ktoré vyvažuje silné chute korenín. Každé sústo maslového kura ponúka symfóniu chutí, ktoré sú harmonické a pritom dostatočne výrazné, aby potešili aj najnáročnejšie chuťové poháriky.

Význam a obľúbenosť

Maslové kura sa stalo symbolom indickej kuchyne a je obľúbené po celom svete. Jeho popularita prekračuje hranice Indie a nájdete ho v menu mnohých indických reštaurácií na celom svete. Tento pokrm je často prvou voľbou pre tých, ktorí sa zoznamujú s indickou kuchyňou, pretože jeho chute sú prístupné a príťažlivé pre širokú verejnosť.

Variácie a prispôsobenia

Existuje mnoho variácií maslového kura, ktoré sa líšia podľa regiónu a osobných preferencií. Niektoré recepty môžu pridávať do omáčky kešu orechy alebo mandle na zvýšenie krémovosti a bohatosti. Iné môžu používať rôzne druhy korenín alebo byliniek na dosiahnutie jedinečnej chuti. V moderných verziách sa niekedy používa aj kokosové mlieko namiesto smotany, čo dodáva jedlu iný, ale stále lahodný chuťový profil.

Podávanie a prílohy

Maslové kura sa zvyčajne podáva s naanom (indický chlieb) alebo s basmati ryžou. Naan je ideálny na namáčanie do krémovej omáčky, zatiaľ čo ryža absorbuje chute omáčky a dodáva pokrmu jemnú textúru. Na ozdobenie sa často používajú čerstvé bylinky, ako je koriander, a kúsok čerstvej smotany alebo masla pre ešte bohatší zážitok.

Záver

Indické maslové kura je nielen vynikajúce a lahodné jedlo, ale aj kultúrny symbol, ktorý predstavuje bohatstvo a rozmanitosť indickej kuchyne. Jeho jedinečná kombinácia chutí, textúr a vôní ho robí nezabudnuteľným pokrmom, ktorý si získal srdcia ľudí po celom svete. Ak ste ešte nemali príležitosť ochutnať toto jedinečné jedlo, určite by ste mali dať maslovému kuru šancu a zažiť túto gastronomickú lahôdku na vlastnej koži.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz