Japonské čaje: Matcha, Sencha a ďalšie tradičné druhy

Japonské čaje: Matcha, Sencha a ďalšie tradičné druhy

Japonsko je známe svojou bohatou čajovou kultúrou, ktorá siaha stovky rokov dozadu. Tradičné japonské čaje sú obľúbené nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje zdravotné benefity. Medzi najznámejšie patria Matcha a Sencha, no existuje mnoho ďalších druhov, ktoré stoja za zmienku.

Matcha

Matcha je jedným z najznámejších a najobľúbenejších japonských čajov. Je to jemne mletý prášok z čajových lístkov, ktorý sa používa najmä pri čajových obradoch. Matcha má intenzívnu zelenú farbu a bohatú, zemitú chuť s nádychom sladkosti. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, vitamínov a minerálov je Matcha často považovaná za superpotravinu. Príprava Matchy zahŕňa šľahanie prášku s horúcou vodou do penivého nápoja pomocou bambusovej metličky.

Sencha

Sencha je najrozšírenejší druh japonského zeleného čaju. Lístky Senchy sú naparené, zvinuté a následne sušené, čo vytvára sviežu a trávnatú chuť s jemnou horkosťou. Sencha obsahuje menej kofeínu než Matcha, ale stále poskytuje povzbudzujúce účinky. Je ideálna na každodenné pitie a je veľmi populárna v japonských domácnostiach. Príprava Senchy zahŕňa lúhovanie lístkov vo vode s teplotou okolo 70-80 °C po dobu približne 1-2 minút.

Gyokuro

Gyokuro je prémiový druh japonského zeleného čaju, ktorý je známy svojou sladkou a umami chuťou. Lístky sú tienisté niekoľko týždňov pred zberom, čo zvyšuje obsah chlorofylu a znižuje horkosť. Gyokuro je drahší než Sencha a často sa pije pri špeciálnych príležitostiach. Pripravuje sa lúhovaním pri nižšej teplote (asi 50-60 °C) po dobu 2-3 minút.

Hojicha

Hojicha je pražený zelený čaj s jedinečnou, jemne karamelovou a orechovou chuťou. Praženie znižuje obsah kofeínu, čo robí Hojichu ideálnym nápojom na večer alebo pre tých, ktorí chcú znížiť príjem kofeínu. Príprava Hojichy je jednoduchá – lístky sa lúhujú vo vode s teplotou okolo 90 °C po dobu 1-2 minút.

Genmaicha

Genmaicha je zmes zeleného čaju (zvyčajne Sencha alebo Bancha) a pražených ryžových zŕn. Výsledkom je lahodný čaj s jemnou orieškovou chuťou a sladkými tónmi. Genmaicha je obľúbená pre svoju unikátnu chuť a nižší obsah kofeínu. Lúhuje sa vo vode s teplotou okolo 80 °C po dobu 1-2 minút.

Bancha

Bancha je bežný japonský zelený čaj, ktorý sa zbiera neskôr v sezóne. Má robustnejšiu chuť a obsahuje viac trieslovín než Sencha. Bancha je často považovaná za každodenný čaj pre svoje ekonomické a výživné vlastnosti. Pripravuje sa lúhovaním lístkov vo vode s teplotou okolo 80 °C po dobu 2-3 minút.

Záver

Japonské čaje ponúkajú širokú škálu chutí a zážitkov, od intenzívnej Matchy až po jemnú a osviežujúcu Senchu. Každý druh má svoje jedinečné vlastnosti a spôsob prípravy, čo robí z objavovania japonských čajov fascinujúcu cestu pre každého milovníka čaju.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz