Indonézske nasi goreng recept s krevetami

Indonézske nasi goreng recept s krevetami: Výdatný výber prílohy s opečeným ryžou, krevetami, vajíčkom a zeleninou.

 

Indonézske Nasi Goreng s krevetami je jedným z najobľúbenejších a najznámejších pokrmov v Indonézii, ktorý si získal srdcia gurmánov po celom svete. Tento lahodný pokrm predstavuje skutočný výbuch chutí, farieb a textúr, ktorý je výsledkom bohatej indonézskej kuchyne. Nasi Goreng znamená doslova "opečená ryža" a je to jedlo, ktoré vzniklo ako spôsob, ako zužitkovať zvyšnú ryžu a premeniť ju na niečo nové a chutné. Prinášame Vám nasi goreng recept, ktorým docielite úžasnú, rýchlu večeru.

Základné ingrediencie

Základnými ingredienciami Nasi Goreng sú ryža, krevety, vajíčko a rôzne druhy zeleniny. Avšak to, čo robí toto jedlo tak jedinečným, je jeho bohatá kombinácia korenín a dochucovadiel, ktoré mu dodávajú nezameniteľnú chuť. Medzi najčastejšie používané koreniny patrí cesnak, šalotka, chilli, tamarind a sladká sójová omáčka (kecap manis).

Príprava

Príprava Nasi Goreng začína varením ryže, ktorá je následne ochladená a ponechaná na neskoršie použitie. Tento krok je dôležitý, pretože čerstvo uvarená ryža môže byť príliš mäkká a vlhká, čo by mohlo ovplyvniť textúru výsledného jedla.

Krevety sú očistené a pripravené na rýchle opečenie. Na veľkej panvici alebo woku sa na oleji osmažia cesnak a šalotka, až kým nie sú zlatohnedé a voňavé. Potom sa pridajú krevety, ktoré sa opečú do ružova. Následne sa do panvice pridajú rôzne druhy zeleniny, ako napríklad mrkva, hrášok, kapusta či paprika, ktoré sa krátko osmažia, aby si zachovali svoju chrumkavosť.

Dochucovanie

K dochucovaniu Nasi Goreng sa často používa pasta zo sambalu (indonézske chilli), sladká sójová omáčka a tamarindová šťava. Tieto ingrediencie sa pridajú do zmesi a dôkladne premiešajú, aby sa chute spojili. Následne sa pridá ryža, ktorá sa dôkladne premieša s ostatnými ingredienciami a nechá sa opekať, kým nie je rovnomerne ohrievaná a nasiaknutá všetkými koreninami.

Vajce a dokončenie

Na záver sa na panvici spraví miesto na rozbitie vajíčka, ktoré sa osmaží a potom premieša s ryžou. Tento krok pridáva jedlu bohatú a krémovú textúru, ktorá je vyvážená s chrumkavosťou zeleniny a šťavnatosťou kreviet.

Podávanie

Nasi Goreng sa často podáva s rôznymi prílohami, ako sú krupicové krúpy (krupuk), nakladaná zelenina (acar) a plátky uhorky či paradajky. Často sa tiež pridáva pražená cibuľka alebo čerstvé bylinky, ako je koriander alebo pažítka, na ozdobu.

Variácie

Existuje mnoho variácií Nasi Goreng, ktoré sa líšia v závislosti od regiónu a osobných preferencií. Niekedy sa do jedla pridáva kuracie mäso, hovädzie alebo tofu namiesto alebo spolu s krevetami. Každá variácia prináša svoju vlastnú jedinečnú chuť, avšak základná podstata jedla zostáva rovnaká - chutná, aromatická a sýta opečená ryža.

Kultúrny význam

Nasi Goreng nie je len jedlom, ale aj dôležitou súčasťou indonézskej kultúry a každodenného života. Je to jedlo, ktoré sa často pripravuje doma, predáva na pouličných stánkoch a podáva v reštauráciách. Je to jedlo, ktoré spája ľudí, či už pri rodinných oslavách alebo každodenných stretnutiach.

Záver

Nasi Goreng s krevetami je skutočným gastronomickým zážitkom, ktorý ponúka kombináciu sladkých, slaných a pikantných chutí. Je to jedlo, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa - ako sýte raňajky, rýchly obed alebo chutnú večeru. Bez ohľadu na to, kde a kedy ho budete jesť, Nasi Goreng vás určite poteší svojou autentickou chuťou a bohatou históriou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz