O oregane - pamajoráne obyčajnom

O oregane - pamajoráne obyčajnom

Oregano poznáme ako bylinné korenie najmä z talianskych a stredomorských jedál. Dochucujú sa ním pizza a omáčky na cestoviny, taktiež niektoré mexické jedlá. Najbežnejšia je sušená forma, ale do niektorých jedál sa používa aj čerstvé oregano. Pozrime sa na to, ako ho pestovať, zužitkovať v kuchyni a čím je pre naše zdravie prospešné.

Rastlina oregana, u nás známa aj ako pamajorán obyčajný má drobné listy, ktoré dodávajú rôznym jedlám štipľavú arómu a silnú chuť. Kvitne drobnými ružovými alebo fialovými kvetmi, ktoré sú tiež jedlé. Oregano je vhodné aj do bezlepkovej, vegánskej či a paleo stravy.

Oregano sa používa najčastejšie pri príprave pizze, ďalej do šalátov, mäsa, zemiakov, ryžepolievok či paradajkových jedál.

oregano-rastlina

Najznámejšie odrody oregana

Oregano obyčajné je botanicky známe ako Origanum vulgare, čo z gréčtiny znamená „radosť z hôr“. Vo voľnej prírode ho možno nájsť na úbočiach gréckych a stredomorských hôr, odkiaľ pochádza. Dnes sa pestuje po celom svete.

Mexické oregano (Lippia graveolens) sa považuje za chuťovo najsilnejšiu odrodu. Je však z inej botanickej rodiny. Hovorí s mu tiež mexická majoránka alebo mexická divoká šalvia. Ak recept vyžaduje konkrétne mexické oregano, je ho len veľmi ťažko nahradiť inou odrodou – nikdy nedosiahnete jeho typickú chuť.

Španielske (Origanum vivens) a grécke (Origanum heraclites) oregano sú jemnejšie a vhodné aj pre ľudí, ktorým robí aróma byliniek ťažkosti.

 

Čo obsahuje oregano - pamajorán obyčajný – účinné látky

Éterický olej, triesloviny, horčiny, flavonoidy, karotén, omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamín C, silice, vlákninu, minerálne látky, sacharidy, bielkoviny, kyseliny.

Oregano - pamajorán obyčajný - použitie a účinky na zdravie

  • pamajorán uľahčuje odkašliavanie a utišuje kašeľ
  • účinkuje potopudné pri zápale priedušnice, akútnej a chronickej bronchitíde a čiernom kašli
  • odstraňuje kŕče pri bolestiach žalúdka a čriev
  • pri bolestivej menštruácii
  • pri zápaloch pečene
  • zlepšuje trávenie a vyvoláva chuť do jedla
  • má utišujúci účinok na nervovú sústavu pri nespavosti, epilepsii, nervovej precitlivenosti a sexuálnych poruchách
  • má močopudný účinok
  • zvonku sa používa vo forme kúpeľov pri vyrážkach, lišajoch a svrbiacich ekzémoch

Éterický olej byliny je dobrým prostriedkom proti moliam a mravcom.

Oregano - pamajorán obyčajný - zber

Nadzemnú časť rastliny zbierame v čase kvitnutia (júl-august). Odrezávame vňať 20 cm od vrcholu, viažeme do malých zväzkov a sušíme v tieni pri teplote do 35 stupňov.

Aké oregano použiť: čerstvé alebo sušené?

Čerstvé oregano má najbohatšiu chuť a vôňu. Ak ho chcete použiť, odstráňte listy zo stonky a stonku zlikvidujte. Čerstvé oregano sa bežne používa zviazané povrázkom pri varení vývarov a polievok. Má agresívnejšiu chuť, takže je nevyhnutné, aby ste si dávali pozor, koľko byliniek použijete a ako dlho ich budete variť. Príliš veľa čerstvej bylinky môže spôsobiť, že jedlo bude horké a nevyvážené.

Sušené oregano je jemnejšie a chuťovo neprebíja jedlá tak ako čerstvé oregano. Na rozdiel od niektorých iných bylín môžete sušené oregano pridať do varenia omáčok a duseného jedla hneď na začiatku procesu varenia, pretože jeho chuť sa „nevyvarí“. Oregano pred pridaním do jedla rozdrvte, aby sa uvoľnilo viac chuti. Ak ste si vyrobili vlastné sušené oregano, použite iba sušené listy a nie stonky.

 

Aké oregano použiť: čerstvé alebo sušené?

Čerstvé oregano má najbohatšiu chuť a vôňu. Ak ho chcete použiť, odstráňte listy zo stonky a stonku zlikvidujte. Čerstvé oregano sa bežne používa zviazané povrázkom pri varení vývarov a polievok. Má agresívnejšiu chuť, takže je nevyhnutné, aby ste si dávali pozor, koľko byliniek použijete a ako dlho ich budete variť. Príliš veľa čerstvej bylinky môže spôsobiť, že jedlo bude horké a nevyvážené.

Sušené oregano je jemnejšie a chuťovo neprebíja jedlá tak ako čerstvé oregano. Na rozdiel od niektorých iných bylín môžete sušené oregano pridať do varenia omáčok a duseného jedla hneď na začiatku procesu varenia, pretože jeho chuť sa „nevyvarí“. Oregano pred pridaním do jedla rozdrvte, aby sa uvoľnilo viac chuti. Ak ste si vyrobili vlastné sušené oregano, použite iba sušené listy a nie stonky.

S akými chuťami sa oregano má rado?

Cesnak, cibuľa, tymian, bazalka, petržlen a olivový olej.

Do čoho použiť oregano okrem pizze a omáčok na cestoviny?

S oreganom sa oplatí tvoriť a skúšať. Dodá lahodnú a možno nečakanú zemitú chuť kuraciemu mäsu, morským plodom, hamburgerom, dokonca aj strukovinovým jedlám. Pridajte ho do pesta, alebo na pečené či grilované ryby a zemiaky.

Zdroje:

Antioxidant activity of fractions from oregano essential oils obtained by molecular distillation - PubMed (nih.gov)

Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus - PubMed (nih.gov)

Inflammation, free radicals, and antioxidants - PubMed (nih.gov)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz