Som Tum - Thajský šalát zo zelenej papáje - recept
Thajský šalát zo zelenej papáje, známy aj ako Som Tum, je ikonickým pokrmom thajskej kuchyne, ktorý si podmanil chuťové poháriky na celom svete. Je to osviežujúca, pikantná a plná chuťová zmes, ktorá v sebe spája jemnú sladkosť, kyslosť a pikantnosť. Táto pochúťka sa pripravuje z nezrelej zelenej papáje, ktorá sa nakrája na tenké rezance a zmieša s ďalšími čerstvými prísadami, ako sú chilli, limetková šťava, rybia omáčka, paradajky, fazuľa, orechy a iné koreniny.
História a pôvod Som Tum
Thajská kuchyňa je známa svojou bohatou škálou chutí a Som Tum nie je výnimkou. Tento šalát má hlboké korene v severovýchodnej časti Thajska, známej ako región Isaan. V jeho pôvodnom recepte sa používali najmä sezónne prísady, medzi ktoré patrila zelená papája, ktorá bola k dispozícii po celý rok. Postupom času sa toto jedlo stalo populárnym v celej krajine a neskôr sa rozšírilo do ďalších častí juhovýchodnej Ázie a do zahraničia.
Recept na thajský šalát zo zelenej papáje (Som Tum)
Ingrediencie:
rybiej omáčky 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy 1 polievková lyžica palmového cukru (alebo bežného cukru) 2 polievkové lyžice arašidov 50 g fazule (mungo alebo bôb) Soľ podľa chuti Čerstvé koriandrové listy (nepovinné) lístky mäty (nepovinné)
1 nezrelá zelená papája (asi 500 g) 2-3 strúčiky cesnaku 2-5 čerstvých chilli papričiek (podľa chuti) 2 paradajky 2 polievkové lyžicePostup:
Príprava ingrediencií:
Zelenú papáju ošúpte a odstráňte semienka. Papáju nastrúhajte na tenké rezance alebo použite špeciálne strúhadlo na zeleninu.
Roztlačte cesnak a nakrájajte čili papričky. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, nechajte v čili semienka. Paradajky nakrájajte na štvrtiny alebo menšie kúsky.Príprava omáčky:
Vo vhodnej miske zmiešajte rybiu omáčku, limetkovú šťavu a palmový cukor. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Zmiešajte ingrediencie:
V miske zmiešajte nasekaný cesnak a chilli s nastrúhanou zelenou papájou. Pridáme nakrájané paradajky a orechy. Dobre premiešajte.
Pridáme omáčku:
Postupne pridáme pripravenú omáčku a jemne premiešame, aby sa všetky prísady spojili s omáčkou.
Dokončenie:
Pridáme fazuľu a jemne ju vmiešame do zmesi.
Podľa chuti osolíme a v prípade potreby pridáme koriander a mätu.Podávame:
Podávame na tanieri a ozdobíme koriandrom a mätou. Pre dokonalú prezentáciu môžete pridať aj plátok limetky.
Thajský šalát zo zelenej papáje je skvelým príkladom harmónie medzi sladkosťou, kyslosťou, ostrosťou a textúrami. Jeho príprava je síce jednoduchá, ale chuťový zážitok, ktorý poskytuje, je bohatý a osviežujúci. Som Tum nie je len jedlo, ale skôr zážitok, ktorý sprostredkúva bohaté kultúrne dedičstvo Thajska a jeho kuchyne.