5 jednoduchých a rýchlych ázijských receptov na rušné dni
Ázijská kuchyňa je bohatá na rôzne príchute a ingrediencie, ktoré môžu byť ľahko pripravené aj v pohodlí domova. Tu je päť jednoduchých a rýchlych ázijských receptov, ktoré sú ideálne pre rušné dni, keď nemáte veľa času na varenie, ale chcete si pochutnať na niečom výnimočnom.
1. Stir-fry s kuracím mäsom a zeleninou
Stir-fry je rýchly a výživný spôsob prípravy jedla, ktorý je veľmi populárny v ázijskej kuchyni. Na prípravu tohto jedla budete potrebovať:
- 300 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná) nakrájaného na tenké plátky
- 1 červenú papriku nakrájanú na pásiky
- 1 brokolicu rozdelenú na menšie ružičky
- 1 mrkvu nakrájanú na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžicu ústricovej omáčky
- 1 lyžicu sezamového oleja
- 1 lyžicu rastlinného oleja na smaženie
Postup:
- V panvici wok alebo veľkej panvici zahrejte rastlinný olej. Pridajte kuracie mäso a smažte ho, kým nie je zlatohnedé a dobre prepečené.
- Pridajte cesnak a krátko ho osmažte, kým nezačne voňať.
- Postupne pridávajte mrkvu, brokolicu a červenú papriku. Každú zeleninu smažte 2-3 minúty, aby zostala chrumkavá, ale prepečená.
- Pridajte sójovú omáčku, ústricovú omáčku a sezamový olej. Všetko dôkladne premiešajte a ešte krátko osmažte.
- Podávajte horúce s ryžou alebo rezancami.
2. Pho (vietnamská polievka s hovädzím mäsom)
Pho je tradičná vietnamská polievka, ktorá je plná chutí a veľmi výživná. Na prípravu tejto polievky budete potrebovať:
- 200 g hovädzieho mäsa (napr. sviečkovica) nakrájaného na tenké plátky
- 1 l hovädzieho vývaru
- 2 hviezdičky badiánu
- 1 tyčinku škorice
- 1 cibuľu nakrájanú na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
- 200 g ryžových rezancov
- Čerstvý koriander a mäta na ozdobenie
- 1 limetku nakrájanú na kúsky
- Rybiu omáčku a sójovú omáčku podľa chuti
Postup:
- V hrnci zahrejte hovädzí vývar a pridajte badián, škoricu, cibuľu a cesnak. Nechajte variť na miernom ohni asi 20 minút, aby sa uvoľnili všetky chute.
- Medzitým si pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale.
- Po 20 minútach vyberte z vývaru badián a škoricu. Pridajte tenké plátky hovädzieho mäsa a nechajte variť ešte 2-3 minúty, kým mäso nie je mäkké.
- Do misiek rozdajte ryžové rezance, zalejte horúcim vývarom a pridajte kúsky hovädzieho mäsa.
- Ozdobte čerstvým koriandrom, mätou a kúskami limetky. Podľa chuti pridajte rybiu alebo sójovú omáčku.
3. Smažená ryža s vajcom
Smažená ryža je rýchle a chutné jedlo, ktoré môžete pripraviť za pár minút. Na prípravu budete potrebovať:
- 2 šálky uvarenej jazmínovej ryže (najlepšie z predchádzajúceho dňa)
- 2 vajcia
- 1 cibuľu nakrájanú na jemno
- 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
- 1 mrkvu nakrájanú na malé kocky
- 100 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- V panvici zahrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Krátko osmažte, kým nezačnú voňať.
- Pridajte mrkvu a hrášok a smažte, kým zelenina nezmäkne.
- Vytvorte v strede panvice miesto a rozbite do neho vajcia. Poriadne premiešajte, aby sa vajcia rovnomerne premiešali so zeleninou.
- Pridajte uvarenú ryžu a sójovú omáčku. Dobre premiešajte a smažte ešte 5 minút, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.
- Podávajte horúce ako hlavné jedlo alebo prílohu.
4. Kuracie teriyaki
Kuracie teriyaki je sladké a slané jedlo, ktoré je veľmi obľúbené v Japonsku. Na prípravu budete potrebovať:
- 400 g kuracích pŕs nakrájaných na kúsky
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 1/4 šálky mirinu (japonské ryžové víno)
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžicu rastlinného oleja
- 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
- 1 lyžičku strúhaného zázvoru
- Sezamové semienka a nasekanú jarnú cibuľku na ozdobenie
Postup:
- V panvici zahrejte olej a pridajte cesnak a zázvor. Krátko osmažte, kým nezačnú voňať.
- Pridajte kuracie kúsky a smažte ich, kým nie sú zlatohnedé a prepečené.
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, mirin a cukor. Pridajte túto zmes do panvice a nechajte variť, kým omáčka nezhustne a dobre obalí kuracie kúsky.
- Podávajte s ryžou a ozdobte sezamovými semienkami a nasekanou jarnou cibuľkou.
5. Miso polievka
Miso polievka je tradičná japonská polievka, ktorá je rýchla na prípravu a veľmi chutná. Na prípravu budete potrebovať:
- 1 l vody
- 3 lyžice miso pasty (biela alebo červená)
- 1/2 šálky tofu nakrájaného na malé kocky
- 1/4 šálky sušených morských rias (wakame)
- 1 jarnú cibuľku nakrájanú na tenké plátky
Postup:
- V hrnci priveďte vodu do varu. Pridajte miso pastu a dobre premiešajte, aby sa rozpustila.
- Pridajte tofu a sušené morské riasy. Nechajte variť 5 minút, kým tofu nie je dobre prehriate a morské riasy sa nerozvinú.
- Polievku podávajte horúcu, ozdobenú plátkami jarnej cibuľky.
Tieto recepty sú ideálne na rýchle večere alebo obedy, keď nemáte veľa času, ale chcete si pochutnať na niečom výnimočnom a chutnom. Ázijská kuchyňa je bohatá na rôzne ingrediencie a chute, ktoré určite potešia vaše chuťové poháriky.