Ázijské stir-fry recept - a 4 ďalšie rýchle ázijské recepty

5 jednoduchých a rýchlych ázijských receptov na rušné dni

Ázijská kuchyňa je bohatá na rôzne príchute a ingrediencie, ktoré môžu byť ľahko pripravené aj v pohodlí domova. Tu je päť jednoduchých a rýchlych ázijských receptov, ktoré sú ideálne pre rušné dni, keď nemáte veľa času na varenie, ale chcete si pochutnať na niečom výnimočnom.

1. Stir-fry s kuracím mäsom a zeleninou

Stir-fry je rýchly a výživný spôsob prípravy jedla, ktorý je veľmi populárny v ázijskej kuchyni. Na prípravu tohto jedla budete potrebovať:

  • 300 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná) nakrájaného na tenké plátky
  • 1 červenú papriku nakrájanú na pásiky
  • 1 brokolicu rozdelenú na menšie ružičky
  • 1 mrkvu nakrájanú na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžicu ústricovej omáčky
  • 1 lyžicu sezamového oleja
  • 1 lyžicu rastlinného oleja na smaženie

Postup:

  1. V panvici wok alebo veľkej panvici zahrejte rastlinný olej. Pridajte kuracie mäso a smažte ho, kým nie je zlatohnedé a dobre prepečené.
  2. Pridajte cesnak a krátko ho osmažte, kým nezačne voňať.
  3. Postupne pridávajte mrkvu, brokolicu a červenú papriku. Každú zeleninu smažte 2-3 minúty, aby zostala chrumkavá, ale prepečená.
  4. Pridajte sójovú omáčku, ústricovú omáčku a sezamový olej. Všetko dôkladne premiešajte a ešte krátko osmažte.
  5. Podávajte horúce s ryžou alebo rezancami.

2. Pho (vietnamská polievka s hovädzím mäsom)

Pho je tradičná vietnamská polievka, ktorá je plná chutí a veľmi výživná. Na prípravu tejto polievky budete potrebovať:

  • 200 g hovädzieho mäsa (napr. sviečkovica) nakrájaného na tenké plátky
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 1 tyčinku škorice
  • 1 cibuľu nakrájanú na tenké plátky
  • 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
  • 200 g ryžových rezancov
  • Čerstvý koriander a mäta na ozdobenie
  • 1 limetku nakrájanú na kúsky
  • Rybiu omáčku a sójovú omáčku podľa chuti

Postup:

  1. V hrnci zahrejte hovädzí vývar a pridajte badián, škoricu, cibuľu a cesnak. Nechajte variť na miernom ohni asi 20 minút, aby sa uvoľnili všetky chute.
  2. Medzitým si pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale.
  3. Po 20 minútach vyberte z vývaru badián a škoricu. Pridajte tenké plátky hovädzieho mäsa a nechajte variť ešte 2-3 minúty, kým mäso nie je mäkké.
  4. Do misiek rozdajte ryžové rezance, zalejte horúcim vývarom a pridajte kúsky hovädzieho mäsa.
  5. Ozdobte čerstvým koriandrom, mätou a kúskami limetky. Podľa chuti pridajte rybiu alebo sójovú omáčku.

3. Smažená ryža s vajcom

Smažená ryža je rýchle a chutné jedlo, ktoré môžete pripraviť za pár minút. Na prípravu budete potrebovať:

  • 2 šálky uvarenej jazmínovej ryže (najlepšie z predchádzajúceho dňa)
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu nakrájanú na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
  • 1 mrkvu nakrájanú na malé kocky
  • 100 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. V panvici zahrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Krátko osmažte, kým nezačnú voňať.
  2. Pridajte mrkvu a hrášok a smažte, kým zelenina nezmäkne.
  3. Vytvorte v strede panvice miesto a rozbite do neho vajcia. Poriadne premiešajte, aby sa vajcia rovnomerne premiešali so zeleninou.
  4. Pridajte uvarenú ryžu a sójovú omáčku. Dobre premiešajte a smažte ešte 5 minút, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.
  5. Podávajte horúce ako hlavné jedlo alebo prílohu.

4. Kuracie teriyaki

Kuracie teriyaki je sladké a slané jedlo, ktoré je veľmi obľúbené v Japonsku. Na prípravu budete potrebovať:

  • 400 g kuracích pŕs nakrájaných na kúsky
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1/4 šálky mirinu (japonské ryžové víno)
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžicu rastlinného oleja
  • 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
  • 1 lyžičku strúhaného zázvoru
  • Sezamové semienka a nasekanú jarnú cibuľku na ozdobenie

Postup:

  1. V panvici zahrejte olej a pridajte cesnak a zázvor. Krátko osmažte, kým nezačnú voňať.
  2. Pridajte kuracie kúsky a smažte ich, kým nie sú zlatohnedé a prepečené.
  3. V miske zmiešajte sójovú omáčku, mirin a cukor. Pridajte túto zmes do panvice a nechajte variť, kým omáčka nezhustne a dobre obalí kuracie kúsky.
  4. Podávajte s ryžou a ozdobte sezamovými semienkami a nasekanou jarnou cibuľkou.

5. Miso polievka

Miso polievka je tradičná japonská polievka, ktorá je rýchla na prípravu a veľmi chutná. Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 l vody
  • 3 lyžice miso pasty (biela alebo červená)
  • 1/2 šálky tofu nakrájaného na malé kocky
  • 1/4 šálky sušených morských rias (wakame)
  • 1 jarnú cibuľku nakrájanú na tenké plátky

Postup:

  1. V hrnci priveďte vodu do varu. Pridajte miso pastu a dobre premiešajte, aby sa rozpustila.
  2. Pridajte tofu a sušené morské riasy. Nechajte variť 5 minút, kým tofu nie je dobre prehriate a morské riasy sa nerozvinú.
  3. Polievku podávajte horúcu, ozdobenú plátkami jarnej cibuľky.

Tieto recepty sú ideálne na rýchle večere alebo obedy, keď nemáte veľa času, ale chcete si pochutnať na niečom výnimočnom a chutnom. Ázijská kuchyňa je bohatá na rôzne ingrediencie a chute, ktoré určite potešia vaše chuťové poháriky.

 
 
 
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz