Najchutnejší japonský teriyaki losos - recept
Vychutnajte si vynikajúce chute japonskej kuchyne s naším lahodným receptom na teriyaki lososa. Šťavnaté filety z lososa sa marinujú v harmonickej zmesi sójovej omáčky, mirinu, hnedého cukru, zázvoru a cesnaku, čím sa vytvorí lahodná zmes sladkých a slaných tónov. Jemná rovnováha týchto tradičných ingrediencií zvýrazňuje prirodzenú bohatosť lososa, zatiaľ čo prskajúce opekanie na panvici dodáva pokrmu úžasnú chrumkavosť. Tento ľahko pripraviteľný recept, poliaty šťavnatou omáčkou teriyaki a ozdobený sezamovými semienkami a zelenou cibuľkou, sľubuje autentickú chuť Japonska v každom súste.
Ingrediencie:
- 4 filety z lososa (každý asi 160 g)
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 1/4 šálky mirinu (sladké ryžové víno)
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 2 polievkové lyžice saké (japonské ryžové víno) alebo suché sherry
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja (alebo akéhokoľvek oleja na varenie)
- 1 čajová lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica sezamových semienok (nepovinné)
- Nakrájaná zelená cibuľka na ozdobu
- Ako príloha - basmati ryža
Postup:
- V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, mirin, hnedý cukor, saké (alebo suché sherry), strúhaný zázvor a mletý cesnak. Dobre premiešajte, kým sa hnedý cukor úplne nerozpustí.
- Filety z lososa vložte do plytkej misky alebo do vrecka so zipsom a lososa zalejte polovicou zmesi teriyaki omáčky. Druhú polovicu si nechajte na neskôr. Uistite sa, že je losos rovnomerne pokrytý marinádou. Nechajte ho marinovať aspoň 15 až 30 minút. Ak chcete získať viac chuti, môžete ho marinovať až 2 hodiny v chladničke.
- Rastlinný olej rozohrejte na veľkej nepriľnavej panvici na stredne silnom ohni. Keď je panvica rozpálená, pridajte na ňu marinované filety z lososa (marinádu použitú na marinovanie zlejte) kožou nadol. Varte približne 3 - 4 minúty, kým koža nezhnedne a nezostane chrumkavá.
- Filety z lososa opatrne otočte a varte ďalšie 3-4 minúty na druhej strane, kým nie je losos prepečený a ľahko sa odlupuje vidličkou. Čas varenia upravte podľa hrúbky lososových filetov.
- Kým sa losos varí, nalejte vyhradenú teriyaki omáčku do malého hrnca, priveďte ju do varu a potom znížte teplotu na mierny ohrev. Nechajte ju variť niekoľko minút, kým mierne nezhustne. Bude to poleva na lososa.
- Keď je losos uvarený, vyberte ho z panvice a filé potrite zahustenou teriyaki polevou. Prípadne posypte lososa sezamovými semienkami, aby ste mu dodali textúru a orechovú chuť.
- Teriyaki lososa podávajte horúceho na dusenej ryži ozdobeného plátkami zelenej cibule. Ako kompletné jedlo ho môžete podávať aj s dusenou zeleninou alebo šalátom.
Vychutnajte si domáceho japonského teriyaki lososa s lahodnou sladkou a slanou chuťou!