Vietnamské letné závitky - recept
Vietnamské letné závitky, známe tiež ako "spring rolls" alebo "summer rolls", sú osviežujúci a lahodným jedlom, ideálnym pre teplé letné dni. Tieto závitky sú zvyčajne plnené čerstvou zeleninou, bylinkami, mäsom alebo krevetami a zabalene v tenkej ryžovej placke. Sú ľahko stráviteľné a skvelé ako predjedlo alebo ľahký hlavný jedlo. Tu je recept na prípravu Vietnamských letných závitkov:
Suroviny:
- 10 ryžových papierikov Bamboo Tree Ryžový papier 340g - 16cm (dostupných v asijských obchodoch)
- 200 g vašeho obľúbeného mäsa (kuracie prsia, mleté hovädzie mäso alebo krevety) - varené a nakrájané na tenké prúžky
- 100 g ryžových rezancov Farmer ryžové rezance 400g 3mm (namočené a uvarené podľa návodu na obale)
- 1 avokádo, olúpané a nakrájané na tenké prúžky
- 1 mrkva, olúpaná a nakrájaná na tenké prúžky
- 1 uhorka, nakrájaná na tenké prúžky
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké prúžky
- 1 hrstka klíčkov sóje alebo hrášku
- 1 limetka, nakrájaná na polovičky
- 2 lyžice rybího prípravku (Nuoc Cham) alebo omáčky hoisin Lee Kum Kee Hoisin omáčka 397g na namáčanie1 hrstka čerstvého mäty a koriandra (môžete pridať aj bazalku)
Postup:
-
-
Pripravte všetky ingrediencie - varíme ryžové rezance podľa pokynov na obale, mäso uvaríme a nakrájame na tenké prúžky, zeleninu olúpeme a nakrájame na tenké prúžky, a bylinky si pripravíme na drobné.
-
Nalejte teplú vodu do misky a namáčajte ryžový papierik na pár sekúnd, kým sa zmäkčí a stane sa pružným. Potom ho položte na čistý a vlhký uterák.
-
Na stred papierika položte trochu varených ryžových rezancov.
-
Položte na rezance tenké prúžky mäsa a zeleniny - mrkva, uhorka, paprika, avokádo, klíčky sóje a ďalšie podľa vášho výberu.
-
Na záver pridajte čerstvé bylinky - mätu a koriander (a prípadne aj bazalku).
-
Závitok zrolujte tým spôsobom, že zložíte dva bočné okraje dovnútra a potom ho zrolujete pevne do podoby valčeka.
-
Postup opakujte s ďalšími ryžovými papierikmi a zvyšnými ingredienciami.
-
Vietnamské letné závitky podávajte s omáčkami na namáčanie, napríklad rybím prípravkom (Nuoc Cham) alebo omáčkou hoisin. Môžete tiež pridať citrónovú šťavu, ktorá dodá závitkom osviežujúcu chuť
-
Podávajte letné závitky čerstvé, ideálne ihneď po príprave. Uchovávajte ich v chladničke, ak ich nepodáte okamžite, a zakryte vlhkou utierkou, aby nevyschli.
-
Tieto Vietnamské letné závitky sú vynikajúcou voľbou na osvieženie v letných dňoch, jedia sa jednoducho a s radosťou. Skúste si ich pripraviť doma a užívajte si ich lahodnú chuť a vôňu!