Jasmínová ryža
Presne tak isto ako ryža Basmati, taktiež jasmínová ryža je skvelou alternatívou k "obyčajnej" dlhozrnnej ryži. Obidva druhy sa používajú prevažne v stredovýchodnej kuchyni a v Indii. Jasmínová ryža pochádza z Thajska, patrí k druhom dlhozrnnej ryže a má jemnú arómu. Po uvarení sa krásne leskne, narozdiel od basmati ryže ktorá je skôr lepkavá. Je veľmi dôležité a nevyhnutné ju pred varením dôkladne premyť. Ako najlepší spôsob je pripraviť ryžu na pare , prípadne metódou takzvanej absorpcie, keď musíte presne vymerať množstvo vody k pomeru ryže, ktorá sa všetká vsiakne. Jasmínová ryža má široké uplatnenie a jednoznačne sa oplatí byť trochu kreatívni. Môžete ju vyskúšať ako prílohu ku kari, pridať k dusenej zelenine vo woku alebo sa odviažte a vyskúšajte netradičný pomarančový ryžový pudding!